VragenCategorie: ReizenIs vegetarisch eten duurzaam?
AvatarGast Staf gevraagd, 7 maanden geleden
Is vegetarisch eten duurzaam?
3 Antwoorden
VanessaVanessa beantwoord, 7 maanden geleden
Ja, vegetarisch eten is duurzaam. Een groot percentage van de wereldbevolking eet al grotendeels of geheel vegetarisch Een vegetarisch dieet kan om vele redenen duurzamer zijn dan een dieet op basis van vlees 1. Een vegetarisch dieet vereist veel minder middelen om te produceren dan een op vlees gebaseerd dieet. Voor de productie van 1 pond rundvlees is bijvoorbeeld 16 pond voedergraan nodig, terwijl voor de productie van 1 pond sojabonen slechts 2,5 pond voedergraan nodig is 2. Vegetarische diëten stoten veel minder broeikasgassen uit dan diëten op basis van vlees. Zo stoot de productie van 1 pond rundvlees 36 keer zoveel koolstofdioxide uit als de productie van 1 pond sojabonen 3.
CindyCindy beantwoord, 7 maanden geleden
Er zijn veel verschillende vormen van vegetarisme, maar de meeste, zo niet alle vormen zijn gebaseerd op het produceren van aanzienlijk minder broeikasgassen en het innemen van aanzienlijk minder land dan het produceren van een gelijkwaardige hoeveelheid vlees. Dit komt omdat de productie van vlees (vooral rundvlees) zeer hulpbronintensief en inefficiënt is. Er is bijvoorbeeld 16 pond graan nodig om 1 pond rundvlees te produceren. Naast de voordelen voor het milieu heeft vegetarisme ook voordelen voor de gezondheid. Vegetariërs lopen doorgaans minder risico op hartziekten, obesitas, diabetes en sommige soorten kanker dan vleeseters.
PatrickPatrick beantwoord, 7 maanden geleden
Er zijn een paar verschillende manieren om deze vraag te beantwoorden. Vanuit een strikt milieustandpunt zijn sommige vormen van vegetarisme duurzamer dan andere. Zo is het consumeren van eieren en zuivelproducten van dieren die in de wei zijn grootgebracht in plaats van in voederbakken veel duurzamer, zowel voor het milieu als voor de dieren zelf. De productie van groenten en granen heeft echter ook een impact op het milieu, dus het is niet mogelijk om te zeggen dat een bepaalde vorm van vegetarisme categorisch duurzamer is dan een andere. Vanuit voedingsoogpunt kunnen vegetarische diëten zeer gezond zijn, zolang ze goed afgerond zijn en veel voedingsrijk voedsel bevatten, zoals peulvruchten, noten, zaden, volle granen, fruit en groenten.